Сред многобройните негативни последствия от промените в климата, новозеландски експерти посочиха срив в производството на ечемик – ключовата суровина за производството на пиво.
Професорът от новозеландския национален институт за проучване на атмосферата и водите Джим Селинджър посочи пред провеждащата се научна конференция в Нова Зеландия, че промените в климата ще доведат до сериозен спад на добивите.
Сред основните причини за понижаването на производството на суровини за бира в близките 30 години Селинджър посочва повишението на средногодишните температури. Допълнителен фактор е и намаляването на водоизточниците на селскостопанските региони.
Според новозеландския учен, промените в климата ще създадат сериозни затруднения в сектора на производството на бира, което ще се насочи към търсенето на нов вид суровини. Представител на австралийската пивоварна индустрия е посочил пред изданието, че освен промените в климата, които влияят на предлагането на ечемик и захар, производителите на бира ще трябва да се съобразяват с цените на алуминия, използван широко в опаковането на този продукт.
Намаляването на площите с ечемик се дължи не толкова на производствени промени, колкото на рентабилния добив на мляко.
Няма коментари:
Публикуване на коментар