понеделник, 2 юни 2008 г.

Цените на бирата рязко ще се покачат поради промените на климата

Стойността на бирата в близките десет години ще се покачи силно зарадзи суровините, които се използват в производството на тази напитка.

Сред многобройните негативни последствия от промените в климата, новозеландски експерти посочиха срив в производството на ечемик – ключовата суровина за производството на пиво.

Професорът от новозеландския национален институт за проучване на атмосферата и водите Джим Селинджър посочи пред провеждащата се научна конференция в Нова Зеландия, че промените в климата ще доведат до сериозен спад на добивите.

Сред основните причини за понижаването на производството на суровини за бира в близките 30 години Селинджър посочва повишението на средногодишните температури. Допълнителен фактор е и намаляването на водоизточниците на селскостопанските региони.

Според новозеландския учен, промените в климата ще създадат сериозни затруднения в сектора на производството на бира, което ще се насочи към търсенето на нов вид суровини. Представител на австралийската пивоварна индустрия е посочил пред изданието, че освен промените в климата, които влияят на предлагането на ечемик и захар, производителите на бира ще трябва да се съобразяват с цените на алуминия, използван широко в опаковането на този продукт.

Намаляването на площите с ечемик се дължи не толкова на производствени промени, колкото на рентабилния добив на мляко.

Няма коментари: