понеделник, 2 юни 2008 г.

Броя на ураганите и бурите в Атлантическия океан ще намалее

Малко, но по-силни урагани могат да се очакват в Атлантическия океан към края на века. Това показват симулации на американската правителствена лаборатория за динамика на флуидите в Ню Джърси, съобщава Ройтерс. Те са в абсолютен противовес с досегашните прогнози, че глобалното затопляне ще предизвика зачестяване на природните стихии.

В последните десетилетия на XXI век може да се очакват до 18 процента по-малко урагани и 27 процента по-малко бури, сочат получените данни. За снетка на това обаче те ще са значително по-силни.

Предишни подобни изследвания показват, че съществува връзка между покачващите се температури на водите в тропическите части на Атлантика. Те се явяват и основният източник на енергия за силните стихии, като урагана Катрина, който предизвика небивали разрушения в Ню Орлиънс през юли 2005 г.

Според изчисления на американски икономисти, Катрина е нанесла щети за около 80 млрд. долара, преминавайки през множеството нефтени платформи в Мексиканския залив.

Сезонът на бурите в Атлантическия океан тази година започва на 1 юни. Очакванията са той да по-силен и да донесе повече от средното равнище от 10 трипически бури и шест урагана.

Няма коментари: