понеделник, 2 юни 2008 г.

Латиноамериканските и европейските страни ще предприемат съвместни действия срещу бедността и глобалното затопляне

Латиноамериканските и европейските страни приеха програма за съвместни действия за борба с бедността и глобалното затопляне, предаде БТА. В заключителната декларация на завършилата снощи в перуанската столица среща на върха ЕС-Латинска Америка и Карибите са набелязани конкретни насоки за сътрудничество за осигуряване на устойчиво развитие, решаване на социалните проблеми и разширяване на взаимната търговия.

Подписите си под документа поставиха над 50 държавни и правителствени глави от двата континента. Участниците изразиха дълбока загриженост от социалните и политически последици от високите цени на храните, като цитираха примера с безредиците в Хаити.

Необходими са спешни мерки за подпомагане на страните, които са най-уязвими от повишаването на цените на селскостопанската продукция, се подчертава в декларацията. Участниците са съгласни, че бедността е една от причините за емиграцията на латиноамериканците в Европа и се задължават да подхождат към този проблем от хуманни позиции при строго спазване на човешките права на всички емигранти без изключение.

На срещата за първи път бе приета съвместна програма за борба с глобалното затопляне, наречена ЮрокЛима. За първоначалното й реализиране Еврокомисията вече отдели 5 млн. евро. Планът за действия предвижда трансфер на европейски екологично чисти технологии, обмен на опит, координация на различни равнища в дадената област.

Няма коментари: