сряда, 11 юни 2008 г.

Екорегулатор иска 5 пъти по-високи данъци за вредни емисии

Компаниите трябва да плащат пет пъти по-високи данъци върху въглеродните емисии, за да се изпълнят ефективно целите на програмите за намаляване на вредните газови емисии. Това заяви в петък Международната енергийна агенция (IEA).

Експертите на агенцията стигнаха до извода, че данъкът върху 1 тон емитирани вредни газове трябва да нарасне почти 5 пъти до 200 долара за тон (в момента според условията на Европейската схема за търговия с емисии ставката е само 43 долара за тон). Такъв размер на данъка ще осигури достатъчно постъпления, които после могат да бъдат инвестирани в нови технологии, съобразени с еконормите, смятат от организацията. Такива технологии могат да помогнат не само на компаниите, но и обикновените потребители, да замърсяват в по-малка степен околната среда - например чрез разработването на автомобили с водородни двигатели, посочват от IEA.

Според организацията 60% от всички инвестиции в екотехнологии трябва да се направят в развиващите се страни. Все още обаче нито богатите, нито развиващите се държави са стигнали до консенсус по въпроса кой точно трябва да плати за тези инвестиции. Страни като Индия и Китай например са против въглеродните данъци, въпреки че ще могат да си върнат по-голям процент от вложенията. Развитите страни също са разединени - докато Франция и Италия подкрепят идеята, Русия и САЩ все още подхождат резервирано към нея.

"Ако наистина искаме да намалим с 50% вредните емисии, ще трябва да направим много рязко увеличение на въглеродните данъци", заяви Нобуо Танака, изпълнителен директор на IEA. "За тази цел имаме нужда от технологична революция, която напълно да трансформира начина, по който произвеждаме и потребяваме енергия", каза още Танака.

Междуправителственият панел за климатични промени (IPCC) фиксира 2050 г. като краен срок за намаляване на въглеродните емисии в световен мащаб наполовина. Оптималният вариант е намаление с цели 85%. Според организацията тези мерки са необходими, за да се предотврати повишаване на средните температури по света с 2 градуса по Целзий, което би оказало неблагоприятно влияние върху климатичните условия.

Международната енергийна агенция пък си е поставила за цел да популяризира екотехнологиите сред представителите на бизнеса и обикновените домакинства. Организацията се надява до средата на века да привлече интереса на компаниите и да ги насърчи да използват екотехнологии, които в момента се считат за твърде скъпи и неефективни. От IEA се надяват още да бъдат продадени поне 1 млрд. автомобила с електрически или водородни двигатели. За да се осъществят тези цели обаче, са нужни вложения в технологиите.

Няма коментари: