вторник, 3 юни 2008 г.

Северния полюс може да остане без лед още през тази година

Учени от щатският Национален информационен център по снежна и ледена покривка (NSIDC) смятат, че за пръв път в историята е възможно ледената покривка на северния полюс да се разтопи изцяло. "Очакванията за това лято са тревожни - казва проф. Марк Сирийз, старши изследовател в центъра. - В момента на полюса има тънък едногодишен лед. Това увеличава вероятността северният полюс да остане без лед още тази година."

Сирийз смята, че въпреки медийния интерес към събитието, северният полюс не е толкова важен сам по себе си. "Това е просто още една точка на глобуса", казва той. Важно за учените в случая е, че многогодишният лед - този, който не се топи през лятото, не се трупа достатъчно бързо, за да компенсира общото топене на арктическата покривка. Тя обикновено достига максималния си размер през март, а според данните на щатския изследователски център, в последно време този максимум намалява с 44 000 кв.км годишно - територия приблизително наполовината на България. И това не е всичко: на сателитни снимки се вижда, че по-голямата част от арктическия лед е тънък, нов лед, формиран от миналата есен насам. Той е много по-крехък от многогодишните образувания и се топи много по-лесно.

За това състояние на полярния лед вина имат и изключително високите температури през изминалото арктично лято. Обикновено през топлия сезон се топи половината от едногодишния лед, образуван между септември и март. През лятото на 2007 г. се разтопи почти целия. Благодарение на това за пръв път в писаната история митичният Северозападен проход, който легендарният капитан Кук не успява да прекоси през ХVІІІ век, става достъпен за обикновени кораби.

И макар за рекордните температури през изминалото арктично лято да са спомогнали някои уникални фактори, като топлите ветрове например, Сирийз не е особено оптимистично настроен: "Дори и тази година да се стопи само половината от едногодишния лед - каквото е обичайното количество, ледената покривка през лятото пак ще е изключително малка."

Като потвърждение на думите на Сирийз идва и независимо изследване на учени от Колорадския университет в Болдър. Техните изчисления показват, че това лято съществува 59-процентова вероятност рекордът за минимална покривка на арктическия лед да бъде счупен за трети път през последните пет години.

Няма коментари: