неделя, 8 юни 2008 г.

Справянето с вредните емисии ще струва 45 трилиона долара

Намаляването на въглеродните емисии наполовина до 2050 г. ще струва на човечеството 45 трилиона долара в допълнителни разходи за енергия, предаде Ройтерс, цитирайки преценки на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Използването на въглища е един от най-големите фактори за замърсяване с парникови газове. Това обаче е и един от най-евтините източници за енергия, а въвеждането на технологии и мерки за ограничаване на екологичната вреда ще оскъпи значително световната цена на енергията.

"Това е огромна сума", каза анализаторът от МАЕ Питър Тейлът след срещите по време на конференция за климата в Германия. Светът ще трябва да се справи с напълно различна енергийна система, каза той.

За да се постигне целта за намаляване на емисиите, използването на възобновяеми източници ще трябва да допринася за 50 на сто от произвежданата енергия, а не както досега за едва 18 на сто, каза Тейлър.

МАЕ направи преценката си на базара на замърсяването с въглероден диоксид към 2005 г. и изгради модел с намаляването на количествата наполовина в следващите 42 години.МАЕ определи 17 ключови технологии, които биха могли да помогнат за постигането на целта до 2050 г. В мерките се включва складиране на вредните газове, особено от електроцентралите. Предстои и да се тестват технологиите за водородни горивни клетки.

Дори и с постигането на плана обаче през 2050 г. замърсяването ще остане над нормите и ще представлява климатичен проблем, коментират експертите. В по-дългосрочен план голяма част от замърсяването ще запази сравнително високи концентрации.

Няма коментари: