четвъртък, 19 юни 2008 г.

Вредните емисии от транспортния сектор в ЕС продължават да нарастват

Емисиите въглероден диоксид от транспортния сектор в ЕС продължават да нарастват, въпреки слабото понижение на общото количество парникови газове отделяни от всички източници на замърсяване, съобщава Ройтерс.

Емисиите от пътен транспорт са се повишили с 0,7% през 2006г., докато данните за замърсяването от всички отрасли в ЕС взети заедно показват понижение с 0,3%, съобщават от Европейската агенция за защита на околната среда.

Емисиите парникови газове от международния авиационен транспорт и корабоплаването продължават рязко да се покачват. "Замърсяването от транспорта е наша основна грижа", каза комисарят по околната среда на ЕС Ставрос Димас.

Емисиите от енергийния сектор са се стабилизирали през последните няколко години, докато тези от производствения сектор са със слабо понижение. Общото намаляване на емисиите в ЕС е следствие преди всичко на по-ниската консумация на природен газ и горива от домакинствата и бизнесите в сферата на услугите, поради по-високите цени на газта и горивата и по-топлото време в Белгия, Франция, Италия, Испания и Великобритания.

Няма коментари: