четвъртък, 19 юни 2008 г.

Глобалното затопляне бавно превръща океаните в киселинна вана

Глобалното затопляне бавно превръща океаните в киселинна вана и до края на века може да стане причина за измирането на коралите и на още много други морски видове, писа в. "Таймс", като се позова на изследване на учени от университета в Плимут. Повишаването на киселинността се дължи на увеличените въглеродни емисии и поемането им от океаните.

Екипът припомня, че именно световният океан поглъща и разгражда най-много от освобождавания в атмосферата въглероден двуокис, но увеличаването на емисиите може в следващите десетилетия да доведе до насищането на солената вода и промяната на нейния състав. Това пък е в състояние да промени драматично морската флора и фауна, а намаляването на капацитета на океана да поглъща въглеродни емисии рязко ще увеличи глобалното затопляне, казват още учените, чието изследване е публикувана в научното списание "Нейчър".

Като основа на проучването са послужили подводни отвори край бреговете на Италия, от които блика газ, богат на въглеродни съставки. Екипът установил, че около тези отвори има точно определена флора и фауна, а в района не виреят корали и водорасли, иначе типични за Средиземно море. Някои морски видове ще оцелеят и дори ще разцъфтят в един по-киселинен океан, но за повечето промяната ще се окаже катастрофална, заключава проучването.

Няма коментари: