сряда, 11 юни 2008 г.

Кипър разработва планове за изграждане на соларни електроцентрали

Кипър разработва планове за изграждане на соларна електроцентрала с мощност 50 мегавата, както и на соларни паркове на острова, за да задоволи нуждите си от енергия и да покрие изискванията за намаляването на парниковите газове. Технологията вече се прилага в Испания, където местната компания АБЕНГОА изгражда най-големия соларен парк в Европа.

Първата соларна инсталация пък вече функционира край Севиля в района на Санлукар ла Майор. Тя е с мощност 11 мегавата, като се предвижда до 2010 г. да бъдат изградени осем централи с обща мощност 302 мегавата. ABENGOA е инвестирала 35 млн. евро за строежа на първата инсталация и се очаква инвестицията да нарасне до 1.3 млрд. евро за останалите осем мощности.

Производството на 50 мегавата електроенергия е в рамките на поетите от Кипър ангажименти пред ЕС, според които до 2010 г. страната трябва да покрива 6 на сто от енергийните си нужди, или 250 мегавата от възобновяеми енергийни източници. Соларните централи и паркове в Кипър могат да покрият нуждите на острова, които рязко нарастват през летните месеци.

Планираната 50-мегаватова соларна електроцентрала ще струва 300 млн. евро, а за строежа й ще е необходима площ от 40 хиляди квадратни метра. Смята се, че цената на произвежданата от нея електроенергия ще варира между 15 и 18 евроцента. Това означава, че соларният ток ще бъде почти два пъти по-евтин от електричеството, произвеждано с помощта на фотоволтаични системи. В Никозия хранят надежди, че финансирането на проекта ще бъде поето отчасти от структурните фондове на ЕС.

Производството на електроенергия по този способ се извършва с помощта на инсталирани на земята параболични огледала, които привличат слънчевите лъчи до десет хиляди повече на квадратен метър. Акумулираната топлина е от 1100 до 1500 градуса и с нея се подгрява течност, която произвежда пара за задвижването на електрогенератори. Тази технология е по-ефективна от фотоволтаичните елементи, които поглъщат повече слънчева енергия, отколкото отразяват.

Няма коментари: