вторник, 17 юни 2008 г.

Соларната индустрия ще изглежда съвсем различно след две години

Компанията "Епъл" планира да захранва своите устройства за просвирване на музика айпод със слънчеви батерии. Калифорнийският затвор "Айрънууд" инсталира над 6000 слънчеви панела, а бостънският стадион "Фенуей парк" използва слънчевата светлина за подгряване на водата в съблекалните на отбора "Ред Сокс".

След десетилетия, прекарани в периферията, слънчевата енергетика навлиза в основния коловоз в Америка, докато растящите цени на изкопаемите горива и притесненията за глобалния климат карат бизнеса и домакинствата по-бързо да възприемат алтернативните източници.

Без щедри субсидии панелите за превръщане на слънчевата светлина в електричество, монтирани по покриви, все още остават твърде скъпи, за да се конкурират с евтините, но и вредни за климата горива като въглища. Високата цена на слънчевия ток все още го прави недостъпен за много компании и домакинства.

Но това няма да продължи дълго

Така поне твърдят учени и анализатори като Вишал Шах от "Лемън брадърс". Според него повратната точка, на която най-чистата и най-възобновяема енергия ще започне да се конкурира с останалите източници, ще дойде след само 2 до 5 години в някои райони на САЩ и в редица държави, ако цените на изкопаемите горива продължат да растат със сегашното темпо.

В САЩ има и още един важен фактор - политическият. Много зависи от това кой ще победи на изборите за президент и Конгрес през ноември.

Ако победят демократите в Белия дом и ако тяхната партия засили контрола си над Конгреса, това може да стимулира агресивни американски мерки за ограничаване на вредните за климата парникови газове. В този сценарий се предвижда приемане на по-сурови закони, които ще превърнат изхвърлянето на въглеродни емисии в доста скъпо занимание, а изгарянето на въглища за добив на ток в неконкурентоспособно. На този фон може да изгрее звездата на слънчевата и други по-чисти енергийни алтернативи.

В кампанията си досега демократът Барак Обама заяви, че би искал към 2025 г. американските електростанции да произвеждат 25% от продукцията от възобновяеми източници. Републиканецът Джон Маккейн също е за подкрепа на алтернативните източници, но демократите сочат, че при гласуванията на закони той не е бил особено последователен в политиката си по този въпрос. "Но е факт, че и Обама, и Маккейн ще са по-добри от Буш", смята Фелд.

Трудното лесно

Инсталирането на слънчеви панели е технологично елементарно, проблемът е в разходите за производството им. Основната причина е скъпият силиций. Но специалистите прогнозират дефицитът от този елемент да бъде преодолян на световния пазар след около 2 години. Въпросът е, че след това те започват да спорят дали това би помогнало, или би ощетило индустрията.

Според едни падането на цените на силиция ще увеличи продажбите на т.нар. фотоволтови панели, съставляващи 90% от този пазар, но това ще свие печалбите, защото от евтини продукти не се докарват много пари. В бизнеса със слънчеви панели има и вътрешна битка за това коя технология да се наложи - масовите панели са с т.нар. силиций на кристали, докато малцинството използва тънък фоточувствителен филм почти без силиций.

"Соларната индустрия ще изглежда съвсем различно след две години", смята Тед Съливан, старши анализатор в "Лукс Рисърс", нюйоркска консултантска компания. Според него ще има земетръс, в който онези, които не са приспособени за новата ситуация, няма да оцелеят. Обяснението е, че повечето производители на панели със силикон на кристали не инвестират в алтернативната технология.

Притеснения за това какво точно се задава охладиха ентусиазма на пазара на слънчеви панели. Освен това секторът не е сигурен дали Конгресът ще поднови данъчните облекчения за него, които изтичат в края на 2008 г. Акциите на калифорнийската "СънПауър" паднаха тази година с почти 60%. Тези на базираната в Колорадо "Асент солар текнолоджис" изгубиха 50%, а "Евъргрийн" - 40%. Данните са притеснителни, при положение че едва през миналата година само в рамките на 12 месеца акциите на лидерът в тази индустрия "СънПауър" скочиха с 253%, "Асент" се изстреля със 785%, а "Евъргрийн" постигна 134%.

Някои анализатори съветват инвеститорите да гледат отвъд тази несигурност и на обещаващите перспективи в близко бъдеще за този

бизнес в жадните за енергия държави

Само след 4 години САЩ може да надминат Германия като най-големия в света пазар за слънчеви панели, прогнозира Европейската асоциация на фотоволтовата индустрия.

"Свърхпредлагането на силиций към средата на следващата година може да притисне приходите на компаниите, но въпреки това смятаме, че инвеститорите все повече ще се интересуват от добрите цени за слънчева енергия", прогнозира Ронан Уолфсдорф, анализатор в консултантската "Макроенерджи монитър" в Кембридж, щата Масачузетс. "Пазарът за слънчеви панели трябва да преодолее тази голяма пропаст и основната промяна трябва да дойде от цените. Но трябва и да се помни едно нещо - че суровите регулации върху изпускането на въглеродни емисии ще вдигнат цените от традиционни енергоизточници", допълва той. "В дългосрочен план соларната енергия ще е по-конкурентоспособна."

Законите в 25 от щатите в САЩ плюс столичния окръг Колумбия определят, че енергията от чисти източници като слънцето и вятъра трябва в следващите 5 до 15 години да достигне 30% от цялото производство. През 2003 г. подобни изисквания бяха наложили едва 10 щата.

Слънчева статистика

- САЩ са четвъртият по големина в света пазар за слънчеви панели след Германия, Япония и Испания.

- През 2007 г. тук към капацитета на слънчевите панели бяха добавени нови 150 мегавата, при положение че година по-рано той бе 750 мегавата.

- Токът, произведен от слънцето в САЩ, стига за захранване на около 550 хиляди домакинства.

- Ако субсидирането продължи, след 4 години САЩ могат да произвеждат от слънчеви панели толкова ток, колкото два и половина типични ядрени реактора, или 2.55 гигавата.

- След четири години глобалният капацитет на индустрията за ток от слънцето може да достигне 44 гигавата. Това е еквивалентно на 44 ядрени реактора.

Коя е точката на пречупване

Том Уернър, главен изпълнителен директор на "СънПауър", най-голямата компания за слънчева енергия в Северна Америка по обем на продажби, смята, че паритетът с другите енергоизточници ще настъпи след 5 години, но може това да се случи още през 2010 г. "Ситуацията е по-агресивна, отколкото смятахме досега, и причината е, че цените на тока растат по-бързо от всички прогнозни модели, които сме изработвали досега", обяснява Уернър в интервю за Ройтерс. "Слънчевата енергия става все по-вероятна и дори реална."

Риард Фелд, изпълнителен директор в американския производител на слънчеви панели "Евъргрийн солар", нарича изравняването на цените на тока от слънцето и от традиционни източници Светият Граал и също прогнозира, че това ще се случи след около 5 години. "А това определено не е много далеч", допълва Фелд.

"Сънтек пауър холдингс", една от най-големите сред бързо умножаващите се китайски компании за слънчеви панели, основава своята 5-годишна прогноза за точката на паритет на факта, че има изобилие от силиций, което помага да падат цените на крайния продукт.

Няма коментари: