неделя, 25 май 2008 г.

Глобалното затопляне увеличава заплахите срещу птиците в света

Промените в климата значително ускоряват изчезването на птиците и заплахите срещу популациите им в света.

Червената книга на птиците за 2008 г. на международна организация за защита на птиците "Birdlife" предупреждава, че продължителните суши, горещините и студовете допълнително влошават основни хабитати.

Списъкът определя 1226 вида като застрашени от изчезване. Това е всеки осми птичи вид. Червената книга се обновява на четири години.

В новото издание към критично застрашените птици са добавени 8 вида.

Сред тях е вид присмехулник (Nesomimus trifasciatus), който живее на два от Галапагоските острови. Популацията му е спаднала до по-малко от 60 птици. Според природозащитниците това се дължи на високата смъртност през сухите години, защото сушите зачестяват.

Друг пример за птици, които намаляват застрашително заради промените в климата, е вид хавайска дърволазка (Loxops caeruleirostris). Продължителните поройни дъждове пречат на гнезденето й.

Тя е заплашена и от нови болести, донесени от комарите, които навлизат на нехарактерни за тях преди надморски височини заради повишаващите се температури.

Инвазивните видове са друга заплаха за птиците с ограничени хабитати. Тяхното елиминиране е един от начините за опазването на застрашените видове.

Така вид императорски гълъб (Ducula galeata), обитаващ един от Маркизките острови, премина от групата на критично застрашените в тази на застрашените видове, защото няколко негови представители бяха преместени на съседен остров, където липсва основният му враг - плъховете, заселили се в обичайния му хабитат.

"Birdlife" неотдавна въведе програма за предотвратяване на изчезването на видове. Тя работи за опазването на 190 вида, определени като критично застрашени.

Няма коментари: