неделя, 18 май 2008 г.

Всяка година човек унищожава около 1% от фауната

Броят на дивите животни на планетата е намалял с около 25-30 % от 1970 г. насам, сочат данни на Зоологическото общество в Лондон.

Броят на дивите животни на планетата е намалял с около 25-30 % от 1970 г. насам, сочат данни на Зоологическото общество в Лондон. На сушата животните са намалели с 25%, в моретата и океаните - с 28, а в реките - с 29.

Всяка година човек унищожава около 1% от фауната. Според Зоологическото общество човечеството преживява един от най-разрушителните периоди на измиране на животинския свят.

Основните причини за този процес са замърсяването на околната среда, селскостопанската дейност, разрастването на градовете, ловът и риболовът.

Заедно със Световния фонд за дивата природа (WWF.org) Зоологическото общество съставя индекс "Живата планета", в който по научни публикации и бази данни се проследява ситуацията с над 1400 вида животни.

Според този индекс най-зле стоят нещата с морските животни, чиято численост в периода 1995-2005 г. е намаляла с 28%. Най-много са пострадали рибата-меч и рибата-чук, а обитаващият река Янцзъ речен делфин може би е изчезнал завинаги.

Броят на животните на сушата е намалял с 25% от 1970 г. досега

Всички тези данни бяха публикувани в четвъртък на конференция в Бон за представители на държавите страни по конвенцията на ООН за защита на биологичното разнообразие. Тя беше подписана през 1992 г. с цел забавяне на процеса на унищожаване на фауната.

Участниците поеха задължението да постигнат значително снижаване на темповете на намаляване числеността на дивите животни до 2010 г. Зоологическото общество обаче твърди, че правителствата на страните по конвенцията не са предприели достатъчно мерки за постигането на тази цел.

Според обществото темповете, с които популациите диви животни се смаляват, са се забавили, но определената за 2010 г. задача няма да бъде изпълнена.

Представители на Световния фонд за дивата природа смятат, че през следващите 30 години промените в климата ще представляват сериозна опасност за животинския свят.

Фондът предупреждава, че намаляването на броя на видовете животни ще повлияе негативно на живота на човека, като по-специално ще се увеличават паразитите и вредителите, които унищожават реколтата.

Източник

Няма коментари: