вторник, 13 май 2008 г.

Площта на ледовете в Арктика ще намалее драстично това лято

Ледовете в морската зона на Арктика се топят бързо и през това лято могат да намалеят до най-минималния си размер от 1978 г. насам, откакто са започнали наблюденията от космоса.
Сега площта на леда в Северния ледовит океан вече е намаляла два пъти в сравнение с 2005 г. Предишният рекорд бе поставен в края на лятото на 2007 г. Според японските специалисти обаче той ще бъде надминат тази година, тъй като през пролетта вечните ледове в Арктика са започнали да се топят с особено бързи темпове.

Експертите обръщат специално внимание на рязкото, видимо от космоса намаляване на дебелината на ледената покривка в района на Северния полюс.
През 2006 г. учени от японската Агенция за науки за Земята и морето и технологии са стигнали до извода, че рязкото съкращаване на площта на ледената покривка на водите в Арктика може отчасти да бъде свързано с мощния приток на топла вода от Тихия океан.

Този процес е започнал през 1997 г. Специалистите са на мнение, че той ще оказва все по-голямо влияние върху промяната на климата в цялото северно полукълбо с все още ненапълно предсказуеми последици.

Няма коментари: