неделя, 30 март 2008 г.

ООН: Азия трябва да се справи с обезлесяването


Части от Азия губят по повече от 28 хиляди квадратни километра гори всяка година – тенденция, която трябва да бъде обърната веднага, за да бъде успешна борбата със световните климатични промени, се казва в доклад на ООН, оповестен вчера.

Обезлесяването е виновно за около 20 на сто от парниковите емисии, тъй като дърветата поглъщат въглеродния диоксид при своя растеж и го изпускат обратно в атмосферата при гниене и изгаряне, се казва в доклада на Икономическия и социален комитет за Азия и тихоокеанския регион.

В най-голяма степен са засегнати страните от Южна и Югоизточна Азия.

"Ако тенденцията се запази, вредните емисии от експлоатацията на на земя най-вероятно ще се увеличават до 2050 г. Твърде много вреди ще бъдат нанесени преди края на този процес. Затова възстановяването на обезлесените райони е от критично значение," пише в доклада.

Прекратяването на изсичането на горите ще помогне още за решаване на проблеми като ерозията на почвата, наводнения, периоди на суша и ще помогне за увеличаването на биоразнообразието, твърдят експертите изготвили документа.

Не на последно място липсата на мерки може да доведе до т. нар. "еко-бежанци" - хора бягащи от райони, които вече не са пригодни за живеене.

"Тези бежанци най-вероятно ще се насочат към големите градове, така че правителствата трябва да се подготвят за този приток на хора, както в краткосрочен, така и дългосрочен план."

Няма коментари: