неделя, 30 март 2008 г.

Огромен леден шелф се разпада за седмици


Поредно голямо парче от плаващия лед около Антарктида се разпада с изненадваща за учените скорост. Шелфът "Уилкинс", който е по-голям от щата Кънектикът, се държи на косъм за останалата част от ледената плоча и всеки момент може да се откъсне.

През 1998г. "Уилкинс" изгуби хиляда кв. км или 6% от площта си. Днес обаче само от 28 февруари насам са се разтопили други 570 кв. км и скоро в океана може да отплават на парчета още хиляди квадратни километри айсберги от него.

Развоят на събитията е донякъде изненадващ, защото антарктическото лято привършва и ако удържи още няколко седмици, шелфът ще остане споен с останалия лед. Районът обаче е най-бързо затоплящата се част от континента - средно с половин градус за 10 години.

Британският изследовател Дейвид Воан предвиди през 1993г., че "Уилкинс" може да се откъсне след 30 години, но сега е стъписан, че това става два пъти по-бързо. "Това явление е важно, защото никога не сме виждали ледът да се оттегля толкова на юг, то е най-голямото разтапяне на леден шелф, което сме наблюдавали и в дългосрочен план е показателно за други събития, които биха се случили, ако глобалното затопляне продължи да въздейства така на Антарктида", обяснява Воан.

Откъсването на парчето от шелфа няма да повлияе на морското равнище, защото ледът му вече плава и не задържа зад себе си ледници върху сушата, които биха се изсипали или разтопили в океана. Най-мрачният сценарий - разтапяне на Антарктида и на Гренландия би повишил нивото на океаните с 64 метра.

"Уилкинс" не е единственият леден шелф, който се е разпаднал. През 2002г. рухна Ларсен Б, като само за месец се откъснаха 500 милиарда тона лед. През последните 30 години на айсберги са се разпаднали още шелфът в протока Принц Густав, Ларсен А, Уърди, Мюлер и Джоунс.

Няма коментари: