събота, 29 март 2008 г.

Учените обявиха девет критични точки за климата

Екип учени от различни страни във вторник публикува доклад, в който са посочени деветте най-важни промени на земните екосистеми, които могат да доведат до необратими последствия за цялостния климат на страната. По-голямата част от тях могат да бъдат факт до края на века.

Трите неща, които могат да се случат в рамките само на десет години, са стопяването на арктическите ледове, промяна на мусоните в Индия и Западна Африка и дисбалансиране на пустинята Сахара. Според учените тя или може да спре да бъде пустиня, но по-вероятно е да се разшири допълнително. Ако необходимият за мусоните баланс се наруши, може да има трайни застудявания на някои места.

Катаклизмите, които ще се случат до 50 години, са унищожаването на тропическите гори в Амазонка и на тайгата. И двете ще бъдат причинени от затоплянето на атмосферата, като иглолистните гори няма да се адаптират, а в джунглата няма да има достатъчно дъжд. За 100 години пък ще се усили "Ел Ниньо", а регулиращите топлинни потоци в Атлантическия океан, между които и Гълфстрийм, могат да спрат. Докато в Южното полукълбо водите ще станат по-топли и ще причинят природни катаклизми, прекъсването на Гълфстрийм може да доведе до ледников период в Европа. Около триста години ще са достатъчни, за да изчезне леденото покритие на Западна Антарктида, а снежната шапка на Гренландия да се стопи изцяло.

Изводът на доклада е, че макар и да е нужно много време за тези сериозни промени, дори малките изменения могат да доведат до цялостна промяна на времето на Земята - такова, каквото го познаваме във вторник. В доклада е показано как може да бъде създадена система за ранно предупреждение на идващите катаклизми, отчитаща малки промени в климата. Учените са категорични, че глобалното затопляне е причинено от човешката дейност и някои от катаклизмите могат да бъдат предотвратени, ако се намалят драстично вредните емисии.

Множество от земните климатични системи може да претърпят внезапна промяна през настоящи век, като резултат от човешката дейност, сочи изследване на Британската академия на науките, цитирано от Би Би Си.

Според експертите обществото не бива да бъде залъгвано, че промените в световния климат ще настъпват плавно и без изненадващи аномалии.

"Проучванията ни показват, че различни критични елементи могат да достигнат критичната си точка през 21-и век заради предизивканите от човешката дейност климатични промени," твърди проф. Тим Лентън, един от авторите на доклада.

Според него най-голяма заплаха за сегашното климатично равновесие представляват Арктическата и Гренландската ледени шапки, както и поне пет други елемента, които могат да поднесат изненада на човечеството през идните години.

Според британските учени затоплянето на времето, което се наблюдава в момента, е само предвестник за по-големите климатични аномалии, очаквани да настъпят до края на века.

Екологични промени, които могат да настъпят преди идването на 22-и век:

Разтапяне на Арктическата ледена шапка
Намаляване на дебелината на Гренландската ледена шапка
Откъсване на Западноантарктическия леден щит
Колапс на системата от топли атлантически течения
Засилване на феномена Ел Ниньо
Край на сезонa на мусоните в Южна Азия
Край на амазонската джунгла

Няма коментари: