събота, 8 март 2008 г.

Ледниците в Антарктида могат рязко да увеличат нивото на Световния океан


Британски учени, работещи в Антарктика, са открили, че скоростта на движение на ледниците в Западна Антарктида към океана рязко се е увеличила.
Ако тази тенденция се запази, това може да доведе до значителното повишаване на нивото на Световния океан, твърдят британските изследователи Джулиан Скот и Роб Бингъм, които са живели в продължение на 97 дни в палатка на слабоизучения континент и са изминали по него над 2500 км.
Изследванията си са извършили на група от три ледника, покриваща територия, равна по площ на щата Тексас.
За да открият следи от движение на ледената маса по повърхността на континента, учените са използвали сонари, а също резултати от сеизмични изследвания и наблюдения със спътници.
В резултат на проучванията е било установено, че за последните 10 години движението на ледниците се е ускорило с 1% годишно, а в този сезон показателят е бил 7%.
Ако ледниците продължат да се движат с ускорени темпове, то най-големият от тях в Западна Антактида - Пайн айланд, може да повиши нивото на Световния океан с 25 см.
Скот, който е бил на ледника, разказва, че Пайн айланд е най-важният в Антарктика. Дебелината му е около 2 км, а широчината - 30 км, като скоростта на движението е 3.5 км в година.
Съседните на Пайн айланд ледници също се движат към морето с ускорени темпове, са установили британските учени.
Ако цялата зона се окаже във водата, нивото на Световния океан ще се покачи с 1.5 м, са изчислили специалистите.

Няма коментари: