събота, 8 март 2008 г.

Глобалното затопляне заплашва морската екосистема в Антарктика



Глобалното затопляне може да повиши температурата на морската вода в Антарктика, което ще има потенциални катастрофални последствия за тази уникална и все още добре съхранена морска екосистема, предупредиха американски биолози.


"В Антарктика са малко на брой хищниците, които могат да разчупят раковини. На морското дъно в региона се срещат най-вече безгръбначни мекотели, които се движат бавно, както в океаните преди милиони години", заяви Черил Уилга, експерт по биология от университета на Роуд айлънд.
До неотдавна температурите на водата в Антарктика през цялата година бяха прекалено ниски, за да може акули, други риби и раци да оцелеят.
През последните 50 години обаче температурата на водата се покачи с 1-2 градуса по Целзий под въздействието на глобалното затопляне, а това покачване е около два пъти по-голямо в сравнение със средните показатели за планетата, отбеляза проф. Уилга на пресконференция в рамките на годишната конференция на Американската асоциация за популяризиране на науката в Бостън, Масачузетс.
Достатъчно е температурата на водата в Антарктика да остане малко над 0 градуса Целзий през цялата година, за да може морето в региона да стане обитаемо за някои видове акули.
Когато акули се появят в региона, последствията от това върху фауната на морското дъно в Антарктика ще са огромни, допълни изследователката.
Според Свен Татж от Националния океанографски център в Саутхемптън, Англия, това ще бъде трагична загуба за биоразнообразието на едно от малкото места на планетата, където то е много добре съхранено.

Няма коментари: