четвъртък, 20 март 2008 г.

Глобалното затопляне - голям проблем за Европа

Арктика може да се превърне в арена на сблъсък между ЕС и Русия

Най-страшната заплаха за сигурността на Европа е не тероризмът, ядрената война или епидемиите, а непредсказуемите капризи на климата. Това е заключението на първия задълбочен анализ на ефекта на глобалното затопляне върху геополитическата сигурност, изготвен от водещите дипломати на ЕС - постоянния представител за външната политика Хавиер Солана и еврокомисаря по външни отношения Бенита Фереро-Валднер.
Документът очертава седем предизвикателства за сигурността и икономическите интереси на Европа, причинени от "засиленото съперничество за достъпа до и контрола върху енергийните ресурси". Анализът звучи като последно предупреждение за катаклизъм - необичайно за безстрастния и сух евробюрократски стил. Той предрича нови сътресения в отношенията между богатия север и бедния юг, които могат да доведат до непредвидими последствия - и то в следващото десетилетие.
Основната опасност е, че промяната в климата заплашва да претовари държави и региони, които са нестабилни и податливи на конфликт - Близкия изток, Африка, Южна и Централна Азия, Карибския басейн и Централна Америка. Тези рискови зони ще са "огромен товар върху ресурсите на международните донори", сред които ЕС е най-големият.
Глобалното затопляне ще потопи цели острови и ще смени очертанията на континентите, което ще доведе до нови териториални конфликти, прогнозира докладът. Климатичните промени ще предизвикат глобални и катастрофални войни за намаляващите ресурси, особено в райони, където достъпът до тях вече е политизиран. Европейските експерти са притеснени най-вече за потенциалните "водни войни" в Близкия изток, където две трети от страните и сега внасят вода, а собствените им водни ресурси са намалели с до 60% през последното столетие. Докладът предсказва на Турция, Ирак, Сирия и Саудитска Арабия конфликти, подобни на този в Дарфур, където ситуацията се влошава допълнително от климатичните промени. А всичко това вещае още по-голяма нестабилност и рискове за енергийната сигурност на Стария континент.Друга заплаха за Европа е нарастващото съперничество с Русия за контрол върху топящата се Арктика, която отваря нови морски търговски пътища там, където доскоро имаше "вечни" ледове, и дава достъп до богати, неизползваеми досега ресурси - газ, петрол, минерали. Докладът напомня, че миналата година руски учени забиха националния си флаг на морското дъно под Северния полюс. Тази конкуренция ще промени геополитическия баланс на континента и е потенциален източник на несигурност.
Климатичните промени заплашват Европа и с масова миграция, предизвикана от жегата, сушата, покачващото се морско равнище и слабите реколти. Според анализа до 2020 г. "милиони екологични мигранти" ще залеят Европа. Това може да предизвика нови конфликти и напрежение в страните, които ги приемат. "Ако международната общност не действа бързо, цялата система за глобално управление е под заплаха", каза Бенита Фереро-Валднер и дори загатна за риск от нова световна война, причинена от глобалното затопляне и водена в условия на природни катаклизми.
Тревожният доклад беше представен на лидерите на ЕС, които се събраха в Брюксел в края на седмицата. Това, че кошмарните сценарии са поставени на масата за преговори точно сега, не е случайно - до средата на годината страните членки трябва да приемат предложението на Европейската комисия да се борят заедно с климатичните промени, като до 2020 г. намалят с 20% въглеродните емисии. Изглежда обаче, че анализът на Фереро-Валднер и Солана не е просто начин да стреснат политиците, за да ги убедят да следват линията на Брюксел. Несигурността и рисковете, причинени от промените в климата, ще бъдат една от водещите теми и на срещата на върха на НАТО в Букурещ през април. Очаква се тогава да бъде приета нова стратегия за целите на НАТО в XXI век, една от които е алиансът да се превърне в глобален инструмент за енергийна сигурност. А когато освен икономистите и дипломатите с един проблем се захванат и военните, това означава, че той наистина трябва да се вземе на сериозно.

Няма коментари: