петък, 28 март 2008 г.

Топенето на ледниците се ускорява по целия свят

Ледникът Ронгбук в Тибет- през 1968 г. и в наши дни.
През 2006 г. средно ледниците са загубили 1,5 метра от дебелината си

По данни на ООН скоростта на топене на ледниците по света се е удвоила за последното десетилетие, съобщава BBC. Ледниците са изтънявали средно с около 30см на година за периода 1980 - 1999г., като за 2006г. се наблюдават рекордните 1,5м. Най-бързо топене се наблюдава в Алпите и Пиринеите в Европа.
Експерти настояват за незабавни действия за спасяването на ледниците, чието топене се счита за основен индикатор за промяната на климата на планетата.
Изтъняването на ледниците се измерва във воден еквивалент - 1 метър воден еквивалент. представлява 1,1 метра дебелина на лед. Това предполага отдръпване на ледената покривка за 2006г. с 1,5 метра, за 2005г. с 50см. и реално акумулирано изтъняване на леда от 1980г. с 11,5м.
"Милиарди хора зависят директно от тези естествени източници за питейна вода, напояване и генериране на енергия", казва Ахим Щейнер от програмата за опазване на околната среда към ООН. Той допълва,че въпреки прохождането на така наречената "зелена икономика" и немалките средства инвестирани в развитието на възобновяеми източници на енергия и екологично производство, лакмусовият тест за предприетите мерки ще бъде световната срещата по проблемите на климата в Копенхаген през 2009г. "Световните правителства ще трябва да се съгласят на решителни мерки за намаляване на емисиите на въглероден двуокис. В противен случай ледниците, както и нашите възможности да спрем този катастрофален процес просто ще се стопят."
За целите на изследването са анализирани проби от девет планински масива от различни континенти и повече от 100 ледника. "Последните данни са част от задълбочаващ се процес, без перспектива за забавяне в обозримо бъдеще", каза д-р. Уилфред Хибърли, ръководител на изследването.
"Не е твърде късно да спрем топенето на ледниците, но трябва да се предприемат незабавни мерки", каза д-р. Ян Уилс от Scott Polar Research Institute. Наблюдава се задълбочаваща се тенденцията за топене на ледовете през изминалите 25 години. За периода 1980 – 1999г.средното отдръпване на ледниците е било 30см. на година. От 2000г. средното ниво на топене на ледниците достига 50см. на година.
Рекордното за двадесети век изтъняване с 70см през 1998г. сега е надминато през три от последните шест години – 2003, 2004 и 2006г.
Най-сериозно изтъняване на ледените покривки се наблюдава в Австрия, Норвегия, Швеция, Италия, Испания и Швейцария. Ледникът Брейдалбликбре в Норвегия е изтънял с почти 3,1 метра.

Няма коментари: