събота, 29 март 2008 г.

Милиардер обеща голяма награда за намаляването на глобалното затопляне


Сър Ричард Брансън ще даде награда в размер на 25 милиона долара за откриване на средство за съкращаване на емисиите на въглероден диоксид в атмосферата. "Човечеството трябва да осъзнае мащаба на кризата, пред която е изправено", категоричен беше той.Ръководителят на британската компания "Върджин" сър Ричард Брансън обеща 25 милиона долара за намирането на начин за намаляване на вредните въглеродни емисии в атмосферата. Брансън обяви наградата на пресконференция в Лондон, в присъствието на бившия вицепрезидент на САЩ Ал Гор.

"Човечеството трябва да осъзнае мащаба на кризата, пред която е изправено", категоричен беше сър Ричард Брансън. "Земята не може да чака още 60 години. Искам бъдеще за децата ми и за техните деца", добави той.

Целта на Брансън е да бъде открит начин за премахване на поне един милиард тона въглероден диоксид годишни от атмосферата. "Предизвикателството е към въображението на човечеството в действителност да си представи реалността пред която сме изправени", допълни Ал Гор. През 2006 г. Гор участва в създаването на документалния филм "Неудобна истина", посветена на глобалното затопляне.

Специален състав от експерти ще разглежда предложенията за съкращаване на вредните емисии. Сред тях са Джеймс Хансен, ръководител на Института за космически изследвания към НАСА, британският природозащитник сър Криспин Тикъл и австралийският учен Тим Фланъри.

Учените от години търсят начин за премахване на парниковите газове от атмосферата. Сред възможностите са складирането им в петролни и газови находища, впръскването им в Световния океан или превръщането им твърдо или течно състояние. Подобни методи обаче предизвикват загриженост, тъй като е възможно изтичане на газовете от местата, където са складирани.

Няма коментари: