събота, 29 март 2008 г.

Циркулациите в Северния ледовит океан се променят

Специалисти от института "Лайбниц" по морски науки (IFM-GEOMAR) в град Кил, Германия, предупреждават, че циркулацията на водата в Северния ледовит океан напоследък коренно се е променила и това ще има тежки последствия върху климата в Северното полукълбо, предаде ДПА, като се позовава на публикация в сп. "Нейчър джиосайънс".

Досега циркулацията на водата в Северния ледовит океан се определяше от образуването на морския лед, а не от вливането на вода от голяма дълбочина от Северния Атлантически океан.

Промяната е била предизвикана от намалената повърхност на морския лед вследствие топенето му поради глобалното затопляне.

Откритията си екипът на Брайън Хейли от IFM-GEOMAR е направил чрез геохимични анализи на седименти, взети от дълбочина между 1000 и 1200 м в Северния ледовит океан, в рамките на финансирания от ЕС проект ECORD (Европейски консорциум за сондиране и изследване на океана).

Северният ледовит океан има ограничен обмен със Световния океан. Проливът Фрам между Гренландия и Свалбард е единствената дълбоководна връзка, която Северният ледовит океан има с Атлантическия. Тази връзка доставя кислород на дълбокия Северен ледовит океан.

Днес ясно очертан и стабилен сладководен слой на повърхността, идващ от вливане на големите руски реки, почти напълно пречи да се образува значително количество дълбока вода в самия Северен ледовит океан.

Резултатите от изследването на Хейли и колегите му обаче сега показват, че това е било изключение, а не правило през последните повече от 15 милиона години.

Днес голяма част от дълбоките водни пластове в Северния ледовит океан се вливат в него от Атлантическия океан през пролива Фрам, казват учените.

БТА

Няма коментари: