вторник, 5 август 2008 г.

Девствените гори поглъщат три пъти повече въглероден диоксид, отколкото се смяташе досега

Девствените гори могат да поемат и да задържат три пъти повече въглероден двуокис (СО2), отколкото първоначално се смяташе, показва изследване на Австралийския национален институт, публикувано вчера. Освен това дивите гори имат 60 на сто по-голяма абсорбираща способност от засадените от хората гори или овощни градини.

Според австралийските учени досега ползата от девствените пояси за справяне с глобалното затопляне не е била оценявана правилно, тъй като дори изследователите към панела на ООН за промените в климата и Протоколът от Киото не разграничават двата вида гори, а между тях реално има съществени разлики.

По изчисленията на учените на ООН, които се основават върху засадени гори, дърветата могат да поглъщат едва 217 тона СО2 на хектар, докато вчерашното изследване сочи, че реално обемът на СО2 в листата в австралийските гори може да достигне 640 тона на хектар. Като цяло австралийските евкалиптови дървета биха могли да задържат и да преработят около 9.3 млрд. тона от вредните емисии, ако останат недокоснати от човешка ръка.

Причината за по-високата им абсорбираща възможност е, че старите дървета могат да задържат повече отколкото младите. Проблем на изкуствено залесените площи е, че там обикновено има един вид дървета - факт, който също намалява способностите им за преработка на въглеродния двуокис в кислород. Изчисленията на учените сочат, че ако австралийските гори останат неизсечени, на година ще могат предотвратяват изпускането на около 460 млн. тона СО2 в атмосферата, които задълбочават проблема с глобалното затопляне. Около 35 на сто от парниковите газове са причинени от предишни обезлесявания, а 18 на сто от годишните емисии се дължат на продължаващо изсичане на девствените гори.

Няма коментари: