сряда, 6 август 2008 г.

Флората и фауната на Филипините е сериозно застрашена


Над половината от видовете птици, земноводни и бозайници, които са част от уникалната фауна на Филипините, са застрашени от изчезване, оповести филипинското Министерство на околната среда и природните ресурси, цитирано от Франс прес.

Застрашен е и един на всеки 6 вида растения. Филипините са сред държавите в света, където биоразнообразието е най-силно заплашено. 592 вида птици, земноводни и бозайници са застрашени, поясниха от министерството. На този архипелаг в югоизточната част на Азия се срещат 14 000 растителни и 1137 животински вида. Затова районът е сред онези с най-голямо биоразнообразие в света, но същевременно е и сред тези с най-много застрашени видове.

Филипините са на пето място в света, що се отнася до срещащите се единствено в страната видове растения, и на четвърто по броя на срещащите се единствено тук видове животни.

Сред най-застрашените видове са биволът джудже, наречен също тамарау, който обитава единствено остров Миндоро, и орелът от Филипините, който живее на остров Минданао.

Няма коментари: