сряда, 13 август 2008 г.

Близо половината от маймуните в света са застрашени от изчезване

Близо половината от всички маймуни в света, сред които и човекоподобни, са застрашени от изчезване поради изсичане на горите и избиването на животните за храна и традиционни лекарства, се казва в международен доклад, представен на 6-дневен конгрес на Международното дружество на приматолозите в Единбург, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес.

"Разполагаме с категорични данни, че положението е много по-сериозно, отколкото предполагахме досега", заяви Ръсел Митермайер, президент на организацията за защита на околната среда "Консървейшън интернешънъл" със седалище в САЩ.

Той е също председател на експертна група по приматите в Комисията за оцеляване на видовете към Световния съюз за защита на околната среда (IUCN).

В т.н. Червен списък на застрашените животни са 48% от 634 известни вида и подвида примати, най-близките родственици на човека като шимпанзета, орангутани, гибони и лемури.В друг доклад, съставен преди 5 години, като застрашени от изчезване са посочени само 39% от приматите.

Рисковете са свързани главно с унищожаването на хабитата на маймуните и с избиването им за месо. "Месото от горили, шимпанзета и други едри маймуни е по-скъпо от говеждото, пилешкото и рибата в някои африкански страни", каза Митермайер.

Положението е най-тежко в Азия. Там са застрашени 71% от всички видове маймуни, докато в Африка съществува риск за 37% от приматите, като два вида маймуни вече са изчезнали.

Междувременно Асошиейтед прес съобщи, че в горите на Република Конго са открити повече от 125 000 горили, което удвоява досега известната им популация.

Няма коментари: