сряда, 13 август 2008 г.

Масово измиране на стриди заради глобалното затопляне

Масовото измиране на стридите по френското крайбрежие се дължи на климатичните промени, намалили устойчивостта на представителите на семейство миди към някои вируси.

Първите случаи на измиране на стриди са били регистрирани в края на май - началото на юни край някои крайбрежни райони на Атлантическия океан, като явлението се наблюдава вече по цялото океанско крайбрежие, дори и в Холандия.

Нивото на смъртността е от 40% до 100%.

Климатичните условия през зимата и пролетта на 2008 година, когато меката зима бе заменена от дъждовна пролет, предшествала бързото и скокообразно нарастване на температурите през юни, вероятно са провокирали серия от промени, които заедно с въздействието на вируси, са предизвикали повишената смъртност сред стридите.

По статистически данни са измрели 8 милиарда млади стриди.

Според специалисти на Френския институт за изучаване и усвояване на океаните вероятната причина за свръхвисоката смъртност на френското крайбрежие е херпесния вирус 1 по стридите (Ostreid Herpes virus 1).

Не са изключени и други причини като например въздействието на отровни водорасли.

Освен това бактерията Vibrio splendidus е способствала за разпространението на вирусната епидемия, отслабвайки имунитета на морските обитатели.

Няма коментари: