сряда, 6 август 2008 г.

Алтернативните енергийни източници започват да стават все по-рентабилни

Алчните петролни компании, арабските държави, борсовите спекуланти... Това са най-често проклинаните "виновници" за високите цени на нефта. Има обаче и няколко фундаментални причини за скъпия петрол. Една от основните е глобалното търсене, което според доклади на Организацията на обединените нации (ООН) ще достигне 116 млн. барела на ден до 2030 г. - увеличение от 37% спрямо 2006 г. Защото развиващи се икономики като Индия и Китай потребяват все повече, а едновременно с това ръстът на производството на петрол се забавя.

Все по-голямата "дупка" между търсенето и ограничените ресурси на петрол и газ вдигнаха цените до невиждани рекорди. От своя страна този скок засилва опасността от рецесия.

Скъпо ли?

Цените на петрола и природния газ скачат. На електричеството - също. Да, въглищата все още са евтини, но западните държави постепенно премахват електроцентралите си от този тип, защото са сред най-големите замърсители и защото компаниите трябва да плащат повече за отделяните от тях емисии вредни газове. Всички тези фактори отварят вратата пред нови технологии, които доскоро изглеждаха скъпи, но днес се явяват все по-реална алтернатива. Капиталовите разходи за електроцентрали на вятър и слънце са по-високи от тези, използващи горива на органична основа, но пък за сметка на това самите "енергоносители" не струват нищо.

От своя страна пазарът на енергоносители е огромен. Според списание Economist световното население използва около 15 теравата електричество (1 терават=1000 гигавата) на година. Тези мощности струват 6 трлн. долара - около 10% от световното икономическо производство. До 2050 г. се очаква глобалното потребление да достигне 30 теравата. Големият пазар позволява на алтернативните енергийни източници да се докажат като успешни и устойчиви. Такъв е случаят с енергията от вятър, която става все по-популярна, коментира Economist.

Според ООН инвестициите във възобновяеми енергийни източници са достигнали 148 млрд. долара през 2007 г., което е увеличение от 60% спрямо предишната година. До 2012 г. се очаква капиталовложенията да са 450 млрд. долара и 600 млрд. до 2020 г. Обединена Европа си остава лидер по нови проекти, най-вече заради "добрата политическа и инвеститорска подкрепа".

Процентът на "чистата" енергия в новосъздадените през 2007 г. енергийни производства е 23. На първо място по инвестиции все още е добивът на електроенергия от вятър, но най-бърз растеж отбелязват слънчевите технологии. Възобновяемите източници вече стават интересни и за капиталовите пазари и все повече компании от сектора дебютират успешно на борсата.

Големият бизнес надушва промяната

Мултинационалните компании също разбират ползата от "зелената революция". След дълги години на постоянен скептицизъм "големият бизнес" започна да развива стратегии, свързани с "чистата енергия". Корпоративните цели, разбира се, не са продиктувани от чист алтруизъм. Намаляването на вредните емисии намалява и разходите на компаниите. Например през 2006 г. Google обяви плановете си да премине изцяло на възобновяеми енергийни източници. Освен че отразяват личните виждания на основателите на търсачката Сергей Брин и Лари Пейдж, тези промени имат чисто практична страна: Google е огромен потребител на електричество и всячески се опитва да намали енергийните си разходи.

През 2002 г. General Electric също започва да инвестира в алтернативни енергийни технологии. Тогава цената на петрола е 25 долара на барел. Днес, когато нефтът е шест пъти по-скъп, GE започва да бере плодовете на стратегията си и да продава технологии на други компании. Бизнесът на групата с вятърни турбини започва да процъфтява, а изследователите на компанията в лабораториите й в Шенектъди, Ню Йорк, се радват на голяма свобода и получава нужните финансови ресурси, за да разработват нови технологии. "Когато обществото променя мирогледа си, е хубаво да си начело на промените, а не да изостанеш от тях", обяснява стратегията си Джефри Имелт, главен изпълнителен директор на General Electric.

Един от най-големите петролни магнати в Америка - Ти Боун Пикънс, също залага на новите възможности. Желанието му е САЩ да направят огромни инвестиции във вятърни турбини. По време на президентската кампания Пикънс ще хвърли 58 млн. долара от личните си спестявания, за да пропагандира своите идеи. "Занимавам се с петрол през целия си живот. Но положението е критично", заяви 80-годишният магнат. Амбициите му са идеален пример за съвпадение на лична и обществена изгода. Предприемачът вече инвестира 2 млрд. долара в най-големите вятърни генератори в Пампа, Тексас, и обяви, че сам ще плати за преносните мрежи, които ще доставят електричеството до Далас. "Не мога да чакам щатът да построи инфраструктурата", казва Пикънс.

Не е преувеличено да се твърди, че глобалната енергийна система преживява структурна криза. Всички тези предизвикателства са достатъчна заплаха за международната икономическа и политическа стабилност. Затова намиране на изход от проблема вече е наложително.

Няма коментари: