събота, 9 август 2008 г.

Птиците се придвижват все по на север заради глобалното затопляне

Птиците се придвижват на север в Европа за последните 25 години заради промени в климата, които се отразяват на растенията и животните, съобщи Ройтерс, позовавайки се на британски учени.

Изследване на 42 редки птици във Великобритания показва, че някои видове, характерни за Южна Европа, като дартфордското коприварче и малката бяла чапла, стават все по-често срещани в страната. Други видове, характерни за Северна Европа, като хвойновия дрозд, се срещат вече по-рядко.

"Птиците определено реагират на променящия се климат", каза Брайън Хънтли от университета на Дърам. Той заедно с учени от Кеймбридж подготви доклад за Кралското дружество за защита на птиците.

В изследването си британските учени се опитват да елиминират други фактори, които се отразяват върху броя на редките птици, като нарастващия интерес към тях, промени в селското стопанство, замърсяването, разширяването на градовете, опитите за опазването им.

Птиците и пеперудите са сред първите животни, които се приспособяват към промените в климата, защото могат да прелетят големи разстояния, за да търсят по-подходящ хабитат.

Няма коментари: