сряда, 6 август 2008 г.

Слънчева електроцентрала в Сахара ще захранва Европа

Европейски учени са разработили проект за създаване на огромна слънчева електроцентрала в пустинята Сахара за непрекъснато снабдяване на страните от Европейския съюз с електрическа енергия.

Електроцентралата със слънчеви панели ще е на стойност 35,7 млрд. британски лири или над 71 млрд. долара. Тя ще даде възможност на ЕС да получава повече електричество от възобновяеми енергийни източници, наред с вятърните електроцентрали, в частност във Великобритания и Дания, а също с геотермалните в Исландия и Италия. Ако уловят само 0,3 % от слънчевата светлина, падаща в пустините като Сахара, слънчевите панели ще задоволят енергийните потребности на цяла Европа, твърдят учените.

Серия от големи слънчеви електроцентрали в пустинята Сахара може да са ключови за намаляване на емисиите на парникови газове в Европа, убедени са учените, участващи в проекта, пише в. "Дейли мейл".

Слънчевите панели ще покриват район малко по-малък от Уелс, но специалистите твърдят, че те ще са достатъчни, за да осигурят енергия на целия ни континент. Според учените африканското слънце ще позволи да бъде получавана три пъти повече енергия с помощта на панелите, отколкото е КПД-то им в Европа.

По данни на Института по енергетика на Европейската комисия в новата енергийна система е предвидено използването на високоволтови линии за постоянен ток, чиито загуби са по-малки, когато енергията се пренася на големи разстояния.

Няма коментари: