сряда, 13 август 2008 г.

Нарушенията в Национален парк "Рила" продължават

Трета поредна проверка на място установи, че бариерата на входа на национален парк "Рила" е извадена заедно с бетонните основи. Информационната табела и знакът, забраняващ движението на моторни превозни средства в парка, са премахнати.

Природозащитниците ще изпратят сигнал до РПУ - Дупница с искане полицията да разкрие извършителя на престъплението и искане до дирекцията на парка да възстанови бариерата, табелата и знака, както и да се завардят и преградят другите пътища към парка.

В съобщението се припомня, че миналата събота и неделя пред представители на коалицията "За да остане природа в България" и "Граждани за Рила" служители на РПУ - Дупница и парковата охрана на НП Рилане пускаха джипове и уазки в национален парк Рила. През седмицата отново беше констатирано движение на моторни превозни средства на територията на парка.

"От разпространеното вчера от Министерството на околната среда и водите съобщение обществеността остава с впечатление, че най-после министърът едва ли не е спрял незаконното строителство на Паничище, което не е вярно", коментира Цвета Христоваот ЕС "За Земята".

"Приветстваме решението на министъра на околната среда и водите да спре Подробния устройствен план на тъй нареченото село Паничищев частта му, която завзема 24 дка от Национален парк Рила. Още преди две години - на 27 юли 2006 г., ние го уведомихме, че ПУП-ът е незаконен и следва да бъде спрян. От 20 август 2007 г. настояваме да спре строителството на път и лифт на Паничище."

ПУП-ът на Паничище е незаконен, тъй като няма необходимата Екологична оценка и Оценка за съвместимост. Освен това при приемането му са допуснати сериозни процедурни нарушения, вкл. не е проведено обществено обсъждане с представители на неправителствените организации.

Тъй като Община Сапарева баня отказва достъп до документа, никой не знае колко нови легла са предвидени в Паничище - първоначално според Плана бяха 5000, сега се говори за 8000-10 000 легла.

"Граждани за Рила" и 150 000 български и чужди граждани настояват министърът да упражни реално, а не само за пред медиите правомощията си и да спре целия ПУП н, както и незаконното строителство на пътища и лифт на Паничище.

"Ако строителството на хотели на Паничище бъде спряно, така на практика ще бъде спряно строителството на ски писти и съоръжения на ски курорта "Паничище - Езерата - Кабул".

Тъй като ски курортът има за цел само да привлече инвеститорския интерес, за да бъдат продадени апартаментите хотели на Паничище. Така, както се случи на Банско", коментира Вера Петканчин от Граждани за Рила.

Няма коментари: