сряда, 6 август 2008 г.

Мочурищата - "въглеродни бомби"

Мочурищата в света, върху които оказват влияние развитието и климатичните промени, могат да имат ефекта на "въглеродна бомба", ако бъдат унищожени. Мочурищата съдържат 771 милиарда тона парникови газове - една пета от целия въглерод на планетата, а приблизително същото количество въглерод днес е в състава в атмосферата, заявиха учени преди началото на международна конференция, свързана с мочурищата и глобалното затопляне.

"Ако всички мочурища на Земята освободят съдържащия се в тях въглерод, това ще доведе до голямо глобално затопляне, свързано с ефекта от парниковите газове", заяви Паулу Тейшейра, координатор на регионалната програма за околната среда в Пантанал в Бразилия.

"Можем да го наречем "въглеродна бомба". Ситуацията е много сложна", допълни той. Около 700 учени от 28 страни се срещат тази седмица в Бразилия в рамките на международна конференция за мочурищата, която има за цел да се намерят пътища за защита на тези райони.

Мочурищата включват блата, торфени тресавища, тундра, делти на реки, лагуни, наводнени от реки долини. Взети заедно, мочурищата съставляват 6 на сто от сухоземната площ на Земята. В тях са складирани 20 % от въглерода на планетата.

Исторически погледнато, мочурищата са били разглеждани като пречка за развитието на цивилизацията. Около 60 на сто от мочурищата в света са били унищожени през миналия век вследствие най-вече на дренажни работи за земеделието.

Няма коментари: