сряда, 6 август 2008 г.

Съвместна акция срещу незаконното посегателство на природата в Рила

Коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България" и Граждани за Рила застават рамо до рамо с рейнджърите на национален парк "Рила" и полицията, за да бранят парка от незаконно посегателство. Съвместната акция се проведе на 27 юли, 12 часа, в Рила на входа на Национален парк "Рила" на пътя от хижа Пионерска до хижа Рилски езера при бариерата и знака, обозначаващи забраната за навлизане на моторни превозни средства в парка.

"Отсега нататък всяка събота и неделя имаме готовност да съдействаме на рейнджърите на Парка и на полицията за осъществяване на контрол, докато закононарушенията не бъдат спрени", заяви Константин Дичев от "Зелени Балкани".

Изминалите две съботи Дирекцията на Национален парк "Рила" и полицията организираха акции за спиране на незаконно навлизащите на територията на националния парк джипове и УАЗ-ки. В тяхна подкрепа тази неделя ще се притекат граждани за Рила от цялата страна. Очаква се да дойдат закрилници на Рила от Велико Търново, Варна, Русе, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик и други. Специално от Франция пристига председателят на Асоциация "Франция-Рила" г-н Давид Моран.

Откакто започна изграждането на подготвителната инфраструктура за големия ски курорт "Паничище-Езерата-Кабул" миналата година, урбанизацията на района тече с пълна сила. Отнети са 30 дка от територията на Националния парк за пътя и землището на Паничище, джипове, моторни шейни, камиони, бъгита и мотори са окупирали парка и най-често използваните туристически пътеки и пътища и безпрепятсвено нарушават неговия План за управление. Изсичат се десетки хектари гори за изграждането на лифтове и писти, които са част от проекта "Паничище-Езерата-Кабул".

"Когато става въпрос за извозване на багажа на големи групи туристи към високата част на планината, ние не заставаме срещу местните превозвачи, но считаме, че може да се намери друг начин те да печелят без да нарушават закона", казва Вера Петканчин от "Граждани за Рила".

"Един от вариантите и превозвачи, и туристи да спазват закона е пренасянето на багажа до горе пеша и на гръб от местни хора срещу същото заплащане, каквото е за една УАЗка - 10 лв. Макар и радикална, тази идея ще допринесе за запазване на планината от ерозия, замърсяване на въздуха и шумово замърсяване и ще доведе до подобряване на физическото състояние на всички гости на планината."

Няма коментари: