петък, 25 юли 2008 г.

Обичаме храната, но пък мразим боклука

Правили ли са ви впечатление новините напоследък колко са се увеличили цените на храните не само у нас, но и в световен мащаб и как гладът в Третия свят отново е тема? А правило ли ви е впечатление колко храна изхвърляте от собствения си хладилник? Храна, която може би все още става за ядене или поне която може да бъде употребена, ако в хипермаркета миналия петък не бяхте слагали в количката каквото ви хрумне?

Британската неправителствена организация WRAP (Програма за действия за отпадъците и ресурсите) е подела

кампания за намаляване на хранителните отпадъци

които всекидневно се изхвърлят от домакинствата. Според техните данни британците изхвърлят между 30 и 40 на сто от храните, които биха могли да стават за ядене. Годишно това прави около 6.7 млн. тона, като средно всеки човек хвърля 2.7 кг годна за консумация храна само за седмица. Стойността на изхвърлените продукти може да достигне до 20 млрд. паунда годишно, а само за транспортирането им до сметищата са нужни 175 млн. на година. За домакинствата това също е проблем, тъй като годишно те все едно "изхвърлят" около 600 паунда на човек. В САЩ изчисленията сочат, че там на боклука отива почти половината от годната храна - изгубената сума за година е 590 долара на човек, а в национален план - около 43 млрд. долара.

Това е проблем на почти всяка развита икономика

В Турция се изхвърлят 6 млн. хляба всеки ден, за които на вятъра отиват около 500 хиляди тона пшеница. Средният италианец годишно изхвърля 27 кг неконсумирана храна, като в нея влизат 15 на сто от купената паста и 18 на сто от купеното месо. В Русия гладните военни години са забравени и с изхвърлената храна могат да бъдат натоварени 2000 влака с по 100 вагона всеки ден. В София през пролетта хранителните отпадъци достигат до над 20 на сто от всички, сочат данните на изследване на Столичната община, като най-много храна отива в контейнерите на "Банишора" и витошките квартали. За сметка на това в ромските махали почти не се изхвърля храна.

Най-много се ликвидират плодове

Само във Великобритания за ден на боклука отиват 4.4 млн. ябълки! Но също така и 328 хил. тона хляб и 161 хил. тона месо за година. Освен домакинствата немалко хвърлят и супермаркетите. Около 500 хил. тона отиват на сметището само защото доближават датата на "да се консумира до". Общо британските магазини изхвърлят около 2 млн. тона всяка година.

Обяснението за това разходване до голяма степен е с повишените покупателни способности на населението в западните страни. Като цяло например само в Ню Йорк за последните сто години обемът на правения от един човек боклук на година е нараснал от 43 до 564 кг. Хората в Европа отдавна за забравили купонните системи, а магазините предлагат изобилие от продукти. Проблем са и критериите за качество. Според американско изследване около половината от произведените домати отиват на боклука заради това, че не са с идеалната форма, идеалния цвят или имат леки наранявания.

Освен чисто моралната страна на въпроса - в Третия свят хората масово гладуват, ние изхвърляме храна като обезумели - от изключителна важност е и

екологичният аргумент

Проблемът не е само в това, че изхвърлената храна се трупа по сметищата и при разлагането й се отделят газове, които допълнително увеличават парниковия ефект на Земята. Производството на храна само по себе си хаби ужасно много ресурси - вода, електричество, други хранителни продукти. Ако нещата не се изяждат, тогава излиза, че всички те са отишли на вятъра - престъпно отношение в свят, в който все повече се говори как краят на неизчерпаемите източници наближава. Допълнителен ефект върху околната среда има и пакетирането, при което не само че се използват нефтени продукти (разбирай СО2 в атмосферата) при производството, но след това опаковките се разграждат с десетки години и тровят почвата. Да не говорим, че хората в днешно време често изхвърлят стоки от далечни страни - ако не черния хайвер, то със сигурност останалите втори ден ягоди от Южна Африка - а за пренасянето им на хиляди километри отиват тонове гориво. Според проучването на учените от кампанията "Обичаме храната, мразим боклука" около 20 на сто от емисиите на вредни газове са свързани по някакъв начин с производството, опаковането и, разбира се, транспорта на хранителни стоки. Смелото предсказание на организацията е, че ако изхвърлянето на храна бъде прекратено, съчетано и с по-рационално производство, това ще бъде равнозначно на изваждане на една от пет коли от улиците.

Друго изследване пък сочи, че ако изхвърляната храна не отива на боклука, може да помогне за храненето на бедните хора поне в западните страни. Само от 2-та млн. тона боклук от магазините могат да бъдат изхранвани 6 млн. души годишно. С тези отпадъци могат и да се захранват около 80 хиляди жилища с електричество Една голяма част от Виена например се отоплява на екологично гориво, направено от органичните отпадъци при разделното събиране.

Няма коментари: