петък, 25 юли 2008 г.

Германия: Всичко, което може да се постигне в Европа ще бъде напълно безмислено

Германското министерство на икономиката окачестви мерките предложени от ЕК за борба с промяната на климата като "безпредметно", ако други основни играчи в световната икономика не се съгласят също значително да намалят емисиите парникови газове, съобщава Euobserver.

Ако големите замърсители като Китай, Индия и САЩ не предприемат сходни мерки, единственото, което ще постигнат плановете на ЕС за борба с промяната на климата е да навредят на германския бизнес, се казва в изявление на министерството.

"Всичко, което може да се постигне в Европа ще бъде напълно безмислено", се казва в изявлението на Германското министерство на икономиката.

Изявлението беше направено веднага след конференция на представители на германското правителство и германския бизнес. Съгласно думите на заместник-министъра на енергетиката Йохен Хоман конкурентоспособността на германската икономика ще падне драстично.

Остро беше критикувана Схемата за търговия с вредни газове, като много германски анализатори твърдят, че подобна практика може да доведе до фалит хартиената индустрия и стъкларството, както и да принуди големите корпорации да ограничат плановете си за разширяване на производството.

Няма коментари: