събота, 5 юли 2008 г.

Застреляха втора бяла мечка в Исландия

За втори път в рамките на две седмици в Исландия беше застреляна бяла мечка.

Животното, преплувало стотици километри до острова, е било убито заради реална заплаха за местните жители, съобщи говорител на полицията.

Бенгт Холст от зоологическата градина в Копенхаген пък разказва, че ветеринарен лекар опитал да стреля по животното с упойваши куршуми, за да бъде заловено живо. "Само че тогава мечката подгони лекаря и полицията имаше опасения, че положението излиза от контрол. Тя бе застреляна, това е," разказва Холст.

Застрашените от изтребване бели мечки обичайно живеят в Арктика, а не по северните острови. Възможно е пътешествието на животното на юг да е било предизвикано от топенето на ледниците и откъртващите се парчета лед.

Преди две седмици друго животно се яви в Исландия доплувало върху голям леден къс и също беше застреляно от властите.

Според проучвания на американски изследователи две трети от сегашната популация на белите мечки ще изчезне до 2050 г., тъй като глобалното затопляне ограничава тяхното жизнено пространство.

Нямам думи за тези престъпления срещу белите мечки и изобщо срещу природата! Тези проклети исландси не можаха ли да потърпят тези съвършени животни, които и без друго са застрашени от изчезване! Моля пишете в коментарите и изразете открито позицията си.

Няма коментари: