четвъртък, 10 юли 2008 г.

Г-8 се събраха, за да обсъждат глобалното затопляне и икономическата криза

Лидерите на страните от Г-8 се събраха в неделя в японския град Тояко на о-в Хокайдо за редовната си годишна среща, на която се очаква да бъдат обсъждани най-наболелите проблеми на съвремието - глобалното затопляне и глобалната инфлация, предаде Ройтерс. Събирането официално започва в понеделник и ще продължи до сряда, когато ще прерасне в среща на най-големите икономики в света. Тогава към лидерите на Г-8 ще се присъединят представители на още 8 държави, сред които Китай, Индия, Бразилия.

Надеждата на срещата да се стигне до сделка за борба с промените в климата обаче започнаха да се изпаряват още преди началото й, тъй като лидерите пристигаха един по един в Япония с мисъл, насочена към други проблеми, коментира Ройтерс. "Не мисля, че ще се стигне до споразумение. Ще трябва да почакаме до форума под егидата на ООН в Копенхаген догодина, недвусмислено заяви канадският министър на околната среда Джон Беърд, пътувайки към Япония. Това, на което можем да се надяваме, е да запазим импулса от срещата в Германия през миналата година."

Преговорите за т.нар. наследник на Протокола от Киото, който изтича през 2012 г., трябва да приключат най-късно следващата година, за да може светът да изработи стабилно споразумение за намаляване на парниковите газове, посочва Ройтерс. Природозащитници и представители на ЕС искат най-накрая да се стигне до сделка за свиване на вредните емисии наполовина до 2050 г., както беше договорено по принцип миналата година на срещата в Германия. Различията между развиващите се и развитите страни относно методите за намаляване на замърсяването обаче поставят под сериозно съмнение скорошното разбирателство по проблема. ЕС настоява развитите страни да наложат собствени ограничения до 2020 г., Япония иска ясна цел за 2050 г., а президентът на САЩ Джордж Буш смята, че и страни като Китай трябва да намалят сериозно емисиите си.

Освен с традиционните за подобни срещи протести на антиглобалисти лидерите на Г-8 бяха посрещнати и със своеобразна екосреда - екотоалетни, екоавтомобили, полицаи на "Сегуей" и др., посочва Ройтерс. Дори и логото на срещата - напъпило растение, има за цел да внуши, че екологията е без съмнение нейната централна тема. Лидерите обаче ще обсъждат и други не по-малко важни теми като глобалния ръст на цените и горивата, заплашващи света със сериозна социална нестабилност, както и казуси от регионално значение като ядрената програма на Северна Корея, кризата в Зимбабве и др.

Няма коментари: