сряда, 2 юли 2008 г.

Пекин забраниха на 300 хиляди автомобила да излизат на улицата до 20 септември заради Олимпиадата

Властите в китайската столица забраниха на 300 хиляди автомобила, които не отговарят на по-високите екостандарти, да излизат на улицата до 20 септември в опит да прочистят въздуха над Пекин и да облекчат трафика. Освен това се спира влизането от съседните провинции в границите на общината на камиони, трактори и други "бавно движещи се превозни средства".

Това е първата мащабна мярка около олимпийските игри, но в първите часове от действието й не се забелязва някаква видима разлика.

Олимпиадата започва на 8 август и Международният олимпийски комитет предупреди, че ако смогът на столицата не се разсее, ще преместят част от състезанието заради здравето на състезатели и зрители.

Пекин е една от най-замърсените столици в света и бързо се превръща в една от най-задръстените от трафик - всеки ден тук се регистрират по хиляда автомобила.

Властите твърдят, че вече са спрели половината коли на администрацията и от 20 юли ще редуват на четни и нечетни дати разрешенията за движение на лични автомобили. Така те се надяват да изкарат от улиците 45% от движещите се в номрален ден 3.3 милиона автомобила и да намалят вредните газове с 63%. Спряха да работят някои от най-замърсяващите предприятия, замразени са и големите строителни обекти.

Няма коментари: