сряда, 30 април 2008 г.

На кафе с климатичните скептици

Българинът е пословичен със своята скептичност и не приема нищо на доверие. Особено идеята, че климатът се променя. Веднъж един екоактивист се опитваше да ми втълпи, че глобалното затопляне е конспирация, защото при гниенето растенията отделят повече СО2, отколкото колите.

По случай Деня на Земята се разрових в интернет и попаднах на онлайн наръчника "Как да говорим с климатичен скептик". Това е поредица от статии на журналиста Коби Бек с обемна и добре систематизирана информация по въпроса. Статиите са подредени в четири категории - "Фаза на отричане", "Научни доводи", "Типове аргументи" и "Фалшификации". Имената на отделните статии представят различните доводи, които изтъкват скептиците.

Като се започне от най-елементарния - няма доказателства и глобалното затопляне е измама, мине се през доводите от подкатегорията "Климатичните промени са естествен процес", където се обособяват отделни теми като "Това се е случвало и преди", "Това е част от естествена промяна" и "То не е причинено от СО2", и се завърши с "Просто се възстановяваме от малкия ледников период".

Информацията не увисва във въздуха. Всичко е подкрепено с доволно количество факти - линкове към други статии и сайтове. Понякога под дадено твърдение са изброени и организациите, които го подкрепят.

За минута се превръщам в скептик и решавам да проверя дали статиите са наистина практични. Спомняте ли си за екоактивиста отпреди малко? След известно ровене намирам статия, която изумително точно съвпада с мнението на моя скептик: "В сравнение с природните емисии, човешките са нищожни". В статията има много цифри.

Съмнявам се, че дори моят начетен скептик е знаел, че природните емисии са с около 30 пъти повече от тези, които са дело на човека. И въпреки това за последните 150 години (откакто използваме изкопаеми горива), нещата са се променили и концентрацията на СО2 в атмосферата, която е била стабилна в продължение на няколко хиляди години, днес е около 35%.

Наръчникът може да се види на www.grist.org.

Няма коментари: