неделя, 13 април 2008 г.

Глобалните температури тази година ще са по-ниски

"Движението на глобалните температури в по-дългосрочен период показва, че затопляне има", смята Жаро

Представители на Международната метеорологична организация към ООН обявиха, че очакват средните глобални температури тази година да са по-ниски от регистрираните през 2007 година.

Като причина те посочват охлаждащия ефект на тихоокеанския морско-атмосферен климатичен феномен Ла Ниня. Според Мишел Жаро, генерален секретар на метеорологичната организация, Ла Ниня ще има решаващо влияние върху температурите това лято.

Ако прогнозата се сбъдне, тя ще разклати сериозно широко разпространената теория за промените в климата. Метеоролозите не бързат да правят такива заключения обаче, като предвиждат рекордно високи температури в някоя от следващите пет години.

Ла Ниня, подобно на своя "събрат" Ел Ниньо е морско-въздушен поток в Тихия океан, който оказва сериозно влияние върху климата на цялата планета. За разлика от Ел Ниньо, който повишава температурите обаче, Ла Ниня действа по обратния начин, като носи по-хладни въздушни маси. Тази година Тихият океан ще бъде изцяло под нейно влияние, смятат метеоролозите.

Първите признаци за действието на носещия хлад феномен бяха видни тази зима, когато Австралия бе удавена от дъждове, а в много райони на Китай бяха регистрирани рекордно ниски температури.

Жаро твърди, че най-вероятно ефектът ще се усети и през лятото, когато средната температура в световен мащаб се очаква да бъде поне с градус по-ниска. Така ще се регистрира и първата "по-хладна" година, след глобалното затопляне започнало с Ел Ниньо през 1998 година.

Сред метеоролозите избухна спор дали това ще означава, че затоплянето на света е достигнало върха си и че Земята се е оказала по-устойчива на влиянието на парниковите газове, отколкото бе предварително предричано.

Жаро не отрича, че регистрираните през 1998 г. температури ще останат в историята като рекордно високи за цял век. "Когато се оценява климатът не трябва да се взима за пример конкретна година, а да се наблюдават тенденции за доста по-продължителен отрязък от време. Движението на глобалните температури в по-дългосрочен период показва, че затопляне има", смята той.

Няма коментари: