понеделник, 21 април 2008 г.

Планините няма вечно да осигуряват питейна вода за низините

Геолози предупреждават, че планините в света няма вечно да могат да осигуряват питейна вода за низините.

"Около 7% от световните планини са много важен източник на прясна вода", казва Даниел Вивироли от Бернския университет (Швейцария).

Тази цифра ще се увеличи, тъй като 37% осигуряват значимо количество вода и тяхната роля ще нарасне през следващите години. "Колкото по-сух става климатът в низините, толкова по-голямо значение придобиват планините", смята Вивироли.

В рамките на годишното заседание на Европейския съюз по геоложки науки във Виена швейцарският учен изтъкна, че е важно да се знаят количествата на оттичащите се води.

В бъдеще от тези ресурси все повече ще зависят субтропичните, сухите и полусухите райони.

"Изследванията върху климатичните изменения предвиждат, че влажните райони ще стават по-влажни, а сухите - още по-сухи", изтъква климатологът от Вашингтонския университет Филип Моут.

Кармен дьо Жон от Савойския университет във Франция, която изследва планинската хидрология в Европейските Алпи, отбелязва, че с повишаването на температурите нивата на снежната покривка се придвижват все по-нагоре в планините.

"От снеговете и ледниците в резервоарите попада все по-малко вода, докато в същото време потребността от вода непрекъснато се увеличава. Това може да доведе до омагьосан кръг", прогнозира дьо Жон.

"От една планина може да се стича едно и също количество вода от топенето на снежната покривка, но когато то започва по-рано, не остава вода за захранване на потоците в низините през сухите летни месеци", отбелязва Моут.

Това ще се отрази особено тежко върху растениевъдството, което ползва 70% от прясната вода в света. Според Моут трудно може да се отговори на въпроса дали след 50 години в алпийските "водни кули" ще е складирана достатъчно вода.

"Дори в Алпите, един от символите на покритите със сняг склонове и свежи зелени хълмове, нивата на подпочвената вода в някои райони са намалели с 25% през последните 100 години и там предстои суша", прогнозира дьо Жон.

Няма коментари: