неделя, 13 април 2008 г.

Топенето на ледниците може да предизвика изригване на вулкани


Глобалното затопляне има много по-голям ефект от топенето на ледниците. То се отразява и върху магмата в земните недра.

Каролина Пали от университета на Лийдс и Фрайнстайн Зигмундсон от университета на Исландия изчислиха ефекта от топенето на ледника Вахтнайокутъл върху земната кора и магмата под него.
Ледникът, който е най-големият в Исландия, се топи със скорост 5 куб. км на година. С изчезването на леда натискът върху скалите дълбоко под него намалява.
Това увеличава скоростта, с която скалите се стопяват в магмата с 10 процента. В Исландия има няколко активни вулкана под леда.

Последното голямо изригване е от 1996 г. в Гялп, а преди това през 1938 г. Интервалът е от 58 години.

Според Пали и Зигмундсон допълнителната магма, получена заради топенето на ледовете, е достатъчна да захранва вулканични изригвания през период от 30 години.

Положението в Исландия обаче не означава задължително, че скалите ще се топят по същия начин по целия свят. Вахтнайокутъл е на границата между две плочи.

Възможно е именно това да увеличава ефекта от по-малкия натиск. Намаляването на ледовете ще има още един ефект върху вулканите, който ще е много по-разпространен.

При промяна на натиска върху земната кора геологическото напрежение в нея също ще се променя. Това ще увеличава вероятността от изригвания, включително и на нови места.

Няма коментари: