събота, 26 юни 2010 г.

Топенето на алпийските ледници се ускорява поради течения в Атлантическия океан

Топенето на алпийските ледници се ускорява заради вариации в морските течения в Атлантическия океан, са установили швейцарски учени, съобщи Франс прес.

Като изследвали данни за трийсетина швейцарски ледници през последните повече от 100 години, както и снимки и топографски данни, учени от Федералния политехнически институт в Цюрих констатирали, че течения в Атлантическия океан допринасят за топенето на ледниците, допълва БТА.

Учените взели предвид т.нар. атлантическа мултидесетилетна осцилация (AMO).

Става въпрос за големи циклични вариации на атмосферното и океанското течение в северната част на Атлантическия океан.

Тези вариации се увеличават или намаляват в зависимост от температурата на океанската повърхност.

Ледниците не реагират единствено на глобалното затопляне, предизвикано от увеличаването на парниковите газове, а и на естествените вариации в температурата, заяви един от ръководителите на изследването проф. Мартин Функ.

Половината от вариациите в големината на ледниците се дължи на глобалното затопляне, а другата половина - на теченията в Атлантическия океан, допълни той. Учените от института не искат да омаловажат също ролята на човека в този феномен. Последствията от глобалното затопляне са неоспорими, отбеляза Функ.

Главният автор на изследването Матиас Хус поясни, че ледниците са осъдени на бавна, но неизбежна смърт. Тъй като феноменът AMO е цикличен, през следващите няколко години се очаква забавяне на топенето на ледниците. Това обаче не означава, че те ще бъдат спасени, смята Хус.

Няма коментари: