сряда, 17 септември 2008 г.

Арктическият лед може да достигне рекордно малки размери това лято

Данни, показващи, че Арктическият крайбрежен лед може да достигне рекордно малки размери това лято, подчертават необходимостта международната общност да мобилизира усилията си в борбата срещу глобалното затопляне, предадоха Асошиейтед прес и АФП, като цитираха резултати от изследване на специалисти от Световния фонд за дивата природа (WWF).

Наблюдения върху ледената покривка и дебелината й показват, че за втора поредна година нивото на леда е рекордно ниско. Това означава, че продължава "катастрофална" тенденция, която може да застраши полярните растения и животни и да ускори глобалното затопляне.

"Ако се вземе предвид намалената дебелина на леда, може да се окаже, че общото количество на леда в Арктика тази година е по-малко, отколкото през всяка друга година от началото на наблюденията", твърди Мартин Зомеркорн, старши съветник по климатичните проблеми от Арктическата програма на WWF.

"Това е също първата година, в която Северозападният път и Североизточният път съответно покрай Северна Америка и Русия не са сковани от ледове", отбелязва Зомеркорн. 

Няма коментари: